Sjællandske Livregiments Soldaterforening

Nordisk Stævne Elverum Norge 2019

Tilføjet d. 30. september 2019 af Johnny Petersen

Af Claus Skou Larsen

Dag 1 – transport til Norge:

Da jeg blev spurgt om jeg ville med til det fællesnordiske stævne for de sammensluttede soldaterforeninger for hhv. Norge, Sverige, Finland og Danmark, som deltager for Sjællandske Livregiments (SJLR) Soldaterforening, så var jeg ikke i tvivl. Det blev et Ja tak for muligheden.

Efter en togtur til terminal 3 ved CPH – lufthavn, så ventede jeg en halv times tid, hvorefter gamle soldater drypvis ankom. Man var ikke i tvivl, da diverse militære emblemer, T-shirts og andet, eksponerede tilhørsforholdene, jeg selv inkluderet, da jeg havde taget en T-shirt på, som angav mit tilhørsforhold.

Efter alle var ankommet og registreret, så steg vi op i en bus og begyndte transporten til Elverum – Norge. Vi begyndte med at få udleveret en Underberg bitter og på Øresundsbroen fik vi ”hilst rigtigt” på hinanden i bussen.

Turen var hyggelig, der blev virkelig snakket om nu og dengang i Forsvaret og soldaterhistorier blev løsnet i ”lange byger”.

Vel ankommet til Terningmoen Lejr i Elverum blev vi indkvarteret på Livgardens kaserne på fine 8 mands stuer med eget bad og toilet. Der var kun meget få soldater på kasernen i de dage. På området lå også skolen for vinterkrig.

Vi 4 mand fra SJLR soldaterforening boede sammen. Vi sluttede aftenen af med en medbragt øl og lidt snacks inden vi ”meldte fra på nettet”.

Dag 2 – Skal vi til parade i det vejr?

Vejret viste sig virkelig fra sin dårlige side. Det regnede kraftigt og vi frygtede lidt, at vi ville gå våde det meste af dagen. Vi skulle stille til flagceremoni og taler i lærredsbukser, skjorte med slips, små sko og mørk blazer med regiments blazermærke og store dekorationer. Heldigvis blev det besluttet vi skulle samles i idrætsalen.

Vi trådte an i kontingentorden – 5 roder i bredden og godt og vel 10 geledder. På højre fløj fanebærer med Dannebrog. Præsidenten for Norges sammenslutning af soldaterforeninger ønskede velkommen og rettede os af. Marinens musikkorps spillede national melodierne og fanen sænkedes i hilsen. Dernæst holdt han en tale, efterfulgt af taler fra en Oberst fra det Norske hjemmeværn og Elverums borgmester.

Vi samledes i et nærliggende auditorium, hvor den samme Oberst fortalte os om hjemmeværnets organisation, opgaver, uddannelse, rekrutteringsgrundlag med mere. Det var et godt foredrag med meget interessant indhold, en humoristisk tilgang og en meget fornøjelig foredragsholder.

Cafeteriet bød op med masser af laks og andre lækkerier, til frokost. Der manglede ikke noget.

Oprindeligt skulle vi have marcheret til rådhuset med musikkorpset i spidsen, men grundet vejret blev det til, vi blev sat af ved rådhuset fra vores bus og trådte an i kontingenterne.

Elverum har en stærk historie f.s.v.a. besættelsen. Der blev lagt krans ved busten af Elverums daværende borgmester, som den gang spillede en stor rolle.

Derefter trak vi ind i rådhuset, hvor der blev serveret lidt flydende og fast.

Der er lavet en fællesnordisk film med danske Jesper Christensen, som den norske konge (han var jo dengang dansk). Filmen omhandler i korte træk kongens/kongehusets og regeringens rolle ifm. den tyske invasionsstyrke, som rullede ind over landet og som endte med ”Elverum fuldmagten”. Filmen hedder ”Kongens nej”. Det var en god film, som skildrede de hektiske dage op til det endelig valg, hvor også regeringens og kongehusets fysiske sikkerhed var på spil. Så den film var det besluttet vi skulle se, som en fortsættelse af historien, vi fik ude ved kransenedlæggelsen af borgmesteren.

Det afsluttede dag 2´s officielle program. Efter aftensmaden mødtes vi i messen, til socialt samvær, alle kontingenterne imellem.

Dag 3 – Rena Lejr

Dagen begyndte med fælles flaghejsning. Vi trådte an og der blev rettet af i kontingenterne, hvorefter flagene blev hejst, samtidigt. Vejret var klaret op og der blev lovet dejligt vejr resten af vores tid i Norge. Det viste sig i den grad at holde stik.

Dernæst sad vi op i busserne og kørte til Rena Lejren, som er en stor og moderne kaserne med gode faciliteter.

Vi blev præsenteret for en foredragsrække, med stabsofficerer fra Rena lejren, som gav os et godt indblik i det norske Forsvar og hvilken rolle Rena lejren spiller i den sammenhæng. Ydermere var der foredrag om de norske specialstyrker, som var yderst spændende.

Frokosten blev indtaget i cafeteriet. Jeg bemærkede, der var en vagt i cafeteriet og inden soldaterne kom hen til køen. Når soldaten kom ind, blev der kikket op og indtaget ret stilling. Mens vi spiste havde vi de mest svulstige antagelser om, hvad det var der foregik. Efter jeg havde spist spurgte jeg vagten. Det viser sig, at alle norske soldater skal hilse på kongeparret, hvis billeder hængte i cafeteriet. Vagtens rolle var, at kontrollere det sker samt at soldaterne ikke overtræder bestemmelserne for påklædning ifm. forplejning.

Derefter fik vi det sidste foredrag, som sluttede med en køretøjsfremvisning. Desværre var størstedelen af soldaterne på øvelse i Baltikum, så niveauet var efter min holdning lidt i underkanten. Desværre havde soldaterne heller ikke personlige våben eller udrustning med. Dog fik jeg en god snak med soldaterne om deres virke og fremtid. Som professionel soldat på manuelt niveau i Norge tjener man ca 50.000 kr. om måneden (inkl øvelsestillæg), men så skal man jo også tænke på leveomkostningerne i Norge.

Turen deroppe sluttede med en tur forbi deres udendørs pansermuseum i deres højtliggende og smukke omgivelser.

Endnu en god dag i Norge, som sluttede med aftenspisning og socialt samvær i messen.

Dag 4 – Skov og skydning

Denne dag blev der udskilt en gruppe, som skulle dyste i gevær og pistolskydning efter værtslandets valg. Den resterende del skulle på en spændende tur til museum, som omhandler scenariet fra filmen og se skovområdet, hvor kamphandlingerne mod de tyske faldskærmssoldater pågik.

Jeg skulle deltage i pistolskydning, hvor der skulle pointskydes med Glock pistol på 25 meter. Jeg har lige skudt sølvmærke med den gamle P/49. Jeg vidste man ikke let kunne overføre ens skydefærdigheder til denne type pistol, hvilket også viste sig i pointene, da jeg kun skød 79 ud af 100 mulige point, så det rakte desværre ikke til pokal. Der var medalje for enkeltmandspræstation og holdpræstation, for begge våbentyper. Det danske kontingent indkasserede kun en medalje for geværskydning, enkeltmand. Det var Morten Andersen fra Dronningens Livregiment soldaterforening, som skød den hjem.

Om aftenen var der gallamiddag, hvor vi stillede i fint tøj og store dekorationer, som første dag. Fanerne deltog også, hvilket betød vi alle rejste os, da fanerne kom ind og blev stillet i holderne. Festligt, højtideligt og smukt.

Der var denne aften livemusik under middagen, tjenere og masser af taler og anerkendelser til borgmester, chefen for lejren og mange andre. Ydermere var der anerkendelser kontingenterne imellem.

Efter en dejlig middag, mødtes vi i messen til socialt samvær og der blev byttet militære mærker landene imellem. Vi havde taget nogle metal og stofmærker med, som vi kunne bytte med.

Denne aften, hvor alle deltagere var i messen, blev der indkasseret på den sociale front. Udover med flere af de andre danskere, så fik jeg talt med en finsk kaptajn, en norsk oberst, som var gået civilt og en svensk professor, som var Johannitterridder, da han bar Johannitterkorset. Så alt i alt en god finale på nogle spændende dage.

Dag 5 – Hjemtransport

Efter morgenmaden stod den på pakning, oprydning på stuen og bustransport hjemover.

På vej hjem i bussen talte vi om hvordan programmet mon bliver i Finland, som om to år er dem, som står for tur til et nyt stævne. For dem som får lov til at deltage, bliver det spændende at opleve. Planlægningen er allerede gået i gang ved jeg fra pålidelig finsk kilde.

Ved ankomst til lufthavnen trykkede vi alle hånd og takkede for nogle hyggelige dage. Særligt takkede jeg dem fra Gardehusarernes soldaterforening, som vi fra SJLR soldaterforening, i sagens natur, har et særligt bånd med.

Får man muligheden for at deltage, så sig endelig ikke nej. Jeg har under alle omstændigheder været glad for at deltage.

 

Rejsebeskrivelse fra Nordisk Stævne i

Elverum i Norge 13 . – 16. juni 2019 af Jørgen Blinaa

 

Jeg var heldig at komme i betragtning, og blive inviteret med til denne fantastiske/oplevelsesrige tur. Stævnet arrangeres i Elverum, øst for Norges største indsø, Mjøsa, hvor indkvartering bliver  Terningmoen kaserne. På åbningsdagen, i et enormt  regnvejr, blev åbningen flyttet ind i Terningmoenhallen. På Elverum Rådhus skulle man have gået i parade med Søværnets musikkorps i spidsen gennem byen og for at blive modtaget hos borgmesteren i Elverum kommune. Elverum ligger lidt over 100 km fra Oslo Lufthavn Gardermoen. God veiforbindelse ca. 30 km nord for Terningmoen ligger Rena kaserne, Norges hovedstyrker i Syd-Norge. Programmet var i hovedsagen at præsentere det norske landforsvar anno 2019. Den civile og krigshistoriske del vil foregå i Elverum–området  lørdag 15.6. Programmet vil præsentere historie og næringsgrundlaget i denne del af Norge.

 

Nedenstående fem personer bød  os hver i sær velkommen og gav en god fyldestgørende orientering inden for hver deres område.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Forsvarschefen, Admiral Haakon Bruun-Hansen

Erik Hanstad / Borgmester i Elverum

Pladsmajor, Orlogskaptain Karl-Erik Aalen

Arne Broberg Præsident Norges Militære Kammeratforeningers Forbund

 

Claus har redegjort fint for hver enkelt dag på turen, jeg går lidt i dybden med Kongens Nej, som var uhyre interessant, og som var dækket på næsten samtlige dage omkring det, der var foregået i Norges krigshistorie i 1940.

 

”Kongens valg” er en patriotisk norsk film om de dramatiske øjeblikke, hvor kong Haakon VII i april 1940 satte sig op imod den tyske besættelsesmagt.

 

Men programmet vil også indeholde præsentation af væsentlige indslag fra norsk krigshistorie i april 1940. På Midtskoven, mellem Hamar og  Elverum, blev tyske faldskærmsjægere stoppet 10. april 1940 af en mindre og uøvet norsk styrke. Tyskerne skulle tage Kongen og Regeringen til fange. Sænkningen af krydseren Blücher og kampen i Midtskoven var to af de vigtigste hændelser i norsk krigshistorie, siden de muliggjorde at Kongen og Regeringen kunne undslippe. Vi skal blandt andet besøge kampstedet på Midtskoven og stedet hvor Regeringen og Kongen afslog det tyske ultimatum. Norge tog kampen op, den såkaldte “Elverumfuldmagten” (det norske Storting gav Regeringen fuldmagt til at handle på Stortingets vegne så længe krigen varede) blev udstedt – en genistreg som ikke kan overvurderes i moderne demokratisk historie! Den norske krigsindsats kunne dermed fortsætte med fuld styrke på krigsteatrene i Europa og på alle verdenshave gennem hele 2. verdenskrig og frem til freden i 1945. Der foregik for øvrigt hårde kampe i 1940 mellem Elverum og Rena, hvor begge byerne blev stærkt bombet.

 

”Kongens valg” udspiller sig i Norge i april 1940, og handler om de tre dramatiske døgn, hvor den norske konge får stillet et vanskeligt ultimatum af den tyske krigsmagt.

Tyske krigsskibe er på vej til at angribe Norge, og kampen mellem den tyske krydser Blücher og Oscarsborg Fæstning i Oslofjorden forårsager, at krigsskibet sænkes.

Den norske regering og Kong Haakon VII bliver præsenteret for et ultimatum og skal vælge mellem fuld overgivelse eller krig. I april 1940 får den norske konge så ultimatummet af den tyske militærmagt: overgiv dig eller dø. Med tyske fly og soldater i hælene bliver den kongelige familie nødt til at flygte. De beslutter sig for at splitte sig op uden at vide, om de nogensinde vil se hinanden igen. Efter tre dages desperat flugt tager Kong Haakon sin endelige afgørelse. Han nægter at kapitulere, selvom det kan koste både ham selv, hans familie og mange uskyldige nordmænd livet.

Kongen vælger i samråd med regeringen at sige nej til de tyske krav, men beslutningen var særligt vanskeligt, fordi han vidste, at den ville sætte mange liv i fare.

Dette bliver starten på Norges deltagelse i Anden Verdenskrig. Tyskerne forsøger at få ramt på Kong Haakon og hans familie, og med tyske fly og soldater i hælene, tvinges de på dramatisk flugt.

 

I hovedrollen spiller den danske Jesper Christensen som Kong Haakon.

 

Som konge valgte Norge den danske prins Carl, der efterfølgende skiftede navn til kong Haakon VII. Han var bror til den danske konge Christian X, engelsk gift og opnåede stor popularitet og respekt som den unge nations samlende symbol.

 

Læs også

Jubilæum skal bringe Norge tilbage til Danmarkshistorien

Kong Haakon VII blandede sig, i lighed med den danske og svenske konge, så lidt som muligt i politiske anliggender. Kong Haakon VII oppebar en status som repræsentativ skikkelse, hævet over den politiske proces. Men i de højdramatiske dage i begyndelsen af april 1940, hvor Adolf Hitlers Nazityskland besatte Danmark og Norge, blev kongens symbolske status anfægtet af omstændighederne. Hvor kong Christian X i Danmark i samarbejde med den danske regering overgav nationen til tyskerne stort set uden kamp, var det samme ikke tilfældet i Norge. Her mødte tyskerne hård modstand, og ligesom kommandant Birger Eriksen, der gav ordre til at sænke den tyske krydser ”Blücher” i Oslofjorden, satte kong Haakon VII hælen i over for den tyske gesandt i Norge og sagde nej til tyskernes ”fredstilbud”.

 

Det skete på trods af den vaklende norske regerings anbefalinger og blev fulgt af måneders krigshandlinger i Norge. Hitlers felttog kørte af sporet, Norges konge sagde nej! Kong Haakon VII transformeredes fra ophøjet symbol til magtfuldt handlingsmenneske, der ikke bøjede sig frivilligt.

 

Retrospektivt er kong Haakon VII’s nej tolket som en autoritativ, stoisk og viljefast beslutning i pagt med det norske folk og den unge nations ønske om ikke – igen – at skulle opgive sin selvstændighed. Kongens modige beslutning er blandt andet beskrevet i historikeren Alf R. Jacobsens roste ”Kongens Nei. 10 april 1940” fra 2011. Bogen har dannet forlæg for den norske instruktør Erik Poppes film, der bærer samme titel. Den danske importør har omdøbt filmen til ”Kongens valg”, måske i lyset af Johannes V. Jensens klassiker, romanen ”Kongens fald”? I hvert fald et udtryk for dansk tvivlesyge; ”Kongens nej” er en præcis titel, norsk urfjeld, norsk stamina og modstandskraft.

Jeg kan stærkt anbefale den oplevelse det var at se denne film.

Med venlig hilsen Jørgen Blinaa

Kilde/Sjællandske Livregiments Soldaterforening

For stor tekst/foto tryk på indslag.

 

 

 

 

 

 

Total Page Visits: 1224 - Today Page Visits: 4